top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEugenia Bouziani

Η σχέση ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής -Υπερκινητικότητα) και νόσου του Πάρκινσον.


Η Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είναι μια νευρολογική διαταραχή της παιδικής ηλικίας η οποία εμφανίζεται τις περισσότερες φορές μεταξύ τα 3 με 7 έτη. Η διαταραχή είναι πιο συχνή στα αγόρια με ποσοστό 3:1 και εμφανίζεται στο 5-7% των μαθητών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ΔΕΠΥ είναι η διάσπαση προσοχής, η υπερκινητικότητα και η παρορμητικότητα. Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων όπως αδυναμία συγκέντρωσης τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι, απόσπαση προσοχής, προβλήματα οργάνωσης, απροσεξία, δυσκολία να παραμείνει σε μία θέση, αδυναμία να ακολουθήσει κανόνες, να αντιδράει χωρίς να σκέφτεται πρώτα, κ.α.


Ερευνητές του πανεπιστημίου της Utah στο Salt Lake City συσχέτισαν την νόσο του Πάρκινσον με τη ΔΕΠΥ. Πιο αναλυτικά, η έρευνα, η οποία είχε διάρκεια 20 χρόνια, είχε ως δείγμα 31,763 άτομα που εμφάνιζαν τη διαταραχή και 158,790 άτομα τα οποία ήταν η ομάδα ελέγχου της έρευνας. Οι πιθανότητες να νοσήσει ένα άτομο από πρώιμο Πάρκινσον και παρόμοιες παθήσεις υπερδιπλασιάστηκαν όταν το άτομο παρουσίαζε ΔΕΠΥ, σε σχέση πάντα με όσους δεν εμφάνιζαν τη διαταραχή. Στα άτομα που χορηγούνταν φάρμακα κατά της ΔΕΠΥ, η πιθανότητα να εκδηλωθεί η νόσος ήταν έξι έως οχτώ φορές μεγαλύτερη.

119 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page