top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEugenia Bouziani

Διαζύγιο και παιδιά – Όχι πια ζευγάρι, για πάντα όμως γονείς

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση στα ποσοστά των διαζυγίων. Πρόκειται για μια ψυχοφθόρα διαδικασία τόσο για τους γονείς αλλά προπάντων για τα παιδιά.

Τι μπορεί να κάνει όμως ένας γονιός για να προστατέψει όσο το δυνατό περισσότερο το παιδί του από αυτή την τραυματική πολλές φορές εμπειρία; Σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που θα διαχειριστούν οι γονείς το διαζύγιο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις των παιδιών και να ξεπεραστούν όσο πιο ομαλά οι επιπτώσεις.


Κάποιοι «χρυσοί» κανόνες συμπεριφοράς, που καλό θα ήταν να ακολουθούνται από τους γονείς είναι οι ακόλουθοι:

1) Αρχικά, οι γονείς δεν πρέπει να μαλώνουν μπροστά στα παιδιά τους γεμίζοντας τα έτσι άγχος, φόβο και ανησυχία.

2) Καλό είναι οι γονείς να μην κατηγορούν ο ένας τον άλλον και να μην απαιτούν από το παιδί τους να αγαπά περισσότερο τον έναν ή τον άλλο γονιό.

3) Να μην τα φορτώνουν με τα δικά τους συναισθηματικά προβλήματα.

4) Να προσφέρουν στα παιδιά τους μια ζωή όσο το δυνατό πιο κοντά στην ζωή που είχαν πριν το διαζύγιο π.χ. κανονίζοντας κοινά γεύματα ή διακοπές.

5) Να στηρίζουν οικονομικά τις ανάγκες του παιδιού τους. Πολλές φορές οι γονείς δεν δίνουν τα χρήματα που τους αναλογούν για την διατροφή του παιδιού τους, νομίζοντας πως έτσι εκδικούνται τον/την πρώην σύζυγο. Με αυτό τον τρόπο απορρίπτουν το ίδιο τους το παιδί που αισθάνεται ότι ο γονιός του δεν ενδιαφέρεται πια για αυτό.

6) Τα παιδιά θα πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα και με τον πλέον ανώδυνο τρόπο, για τυχόν αλλαγές που συμβαίνουν στην προσωπική ζωή του μπαμπά ή της μαμάς.


Τελειώνοντας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μια πολιτισμένη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι, που βασίζεται στην αλληλοεκτίμηση και στον σεβασμό, είναι η βάση ώστε να ξεπεραστούν όσο το δυνατό πιο ανώδυνα οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει ένα διαζύγιο στην ψυχή των παιδιών. Ας θυμόμαστε όλοι ότι μπορεί να μην είμαστε πλέον ζευγάρι με τον σύζυγο μας, παραμένουμε όμως πάντα γονείς.

193 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page