top of page
  • Εικόνα συγγραφέαEugenia Bouziani

Ψυχοθεραπεία: τι είναι και πως λειτουργεί

Ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπευτική διαδικασία ανάμεσα σε ένα θεραπευόμενο και ένα θεραπευτή κατά την οποία χτίζεται σταδιακά μια σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με σκοπό την κατανόηση των συναισθημάτων του θεραπευόμενου και την αλλαγή της συμπεριφοράς του.

Ψυχοθεραπεία: τι είναι και πως λειτουργεί

Στην ψυχοθεραπεία ο θεραπευτής ακούει προσεκτικά το άτομο που έχει απέναντί του χωρίς να το κρίνει. Ο θεραπευτής παρέχει συναισθηματική ασφάλεια και αποδοχή. Το ενδιαφέρον του είναι ειλικρινές. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο θεραπευόμενος παρατηρεί τον εαυτό του και διερευνά τα συναισθήματα, τις σκέψεις του, τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές του. Στην ψυχοθεραπεία ο θεραπευόμενος θα δει τον εαυτό του σε ένα καθρέπτη. Θα πρέπει να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει ανασφάλειες, προβληματισμούς, φοβίες, αρνητικές σκέψεις. Ο καλός θεραπευτής δεν λέει στον πελάτη του τι να κάνει, δεν τον καθοδηγεί εκεί που θέλει αυτός ούτε αποφασίζει για τη ζωή του άλλου. Αντίθετα , με βάσει τις γνώσεις του, δίνει μία συγκεκριμένη κατεύθυνση στην θεραπευτική διαδικασία. Έτσι αξιοποιούνται οι δυνάμεις που έχει ο κάθε άνθρωπος με σκοπό να πετύχει τους στόχους του.

Με τη βοήθεια του θεραπευτή το άτομο θα δει τον εαυτό του να αλλάζει, να έχει τον έλεγχο της ζωής του. Θα βελτιώσει τις σχέσεις με τους γύρω του, θα ξεπεράσει συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν θα προσκολλάται στο παρελθόν. Θα επιτύχει προσωπική ανάπτυξη και αυτογνωσία

Με την ψυχοθεραπεία η γενική κατάσταση υγείας του ατόμου θα βελτιωθεί καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η ψυχολογική υγεία πάει χέρι χέρι με την σωματική. Η συχνότητα της ψυχοθεραπείας είναι μία φορά την εβδομάδα και η διάρκεια της είναι 50 με 60 λεπτά. Σπουδαίο ρόλο στην ψυχοθεραπεία παίζει η τακτικότητα και η σταθερότητα των συνεδριών. Η έγκαιρη επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας μειώνει το χρόνο της θεραπείας και έχει πιο άμεσα αποτελέσματα.

Οτιδήποτε συζητείται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου μένει αποκλειστικά μεταξύ τους καθώς ο ψυχοθεραπευτής δεσμεύεται από το επαγγελματικό απόρρητο. Η μοναδική περίπτωση που ο ψυχολόγος μπορεί να «σπάσει» το απόρρητο είναι όταν κινδυνεύει η ζωή του πελάτη του ή κάποιου άλλου προσώπου.


239 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page